Предраг Степановић је је српски књижевник, који живи и ствара у Будимпешти.

Рођен је у Мохачу, 15. јануара 1942. године. Отац Радован, рођен у Сантову, био је дугогодишњи парох мохачки. Мајка Даница Панић била је родом из Мохача. Предраг Степановић је после завршене основне и средње школе у родном граду студирао славистику, мађарски и руски језик на Високонаставничкој школи у Печују, да би касније стекао докторат на Филозофском факултету Универзитета „Лоранд Етвешˮ у Будимпешти. Степановић је остао при поменутом факултету, где је дуго година предавао на Катедри за словенску филологију. Посебно се бавио историјом књижевности, а највеће признање је стекао изучавањем дијалектологије говора Срба и Хрвата у Мађарској.

Писањем приповедака почео је да се бави још за време студија и почео је да објављује у мађарским листовима. Касније је почео да пише на српском језику. Аутор је неколико запажених књига и збирки приповедака. Највише је упамћен по приповеци Смрт цимбалиста Пиште, због које су угледне београдске Књижевне новине (16. септембра 1974) биле забрањене и повучене из продаје. Ова прича је довела до мањег међународног (југословенско-мађарског) скандала.

Предраг Степановић је веома значајан преводилац. Превео је многа дела српских, као и других југословенских, а такође и дела мађарских књижевника: Рибникара, Данојлића, Шћепановића, Ивањија, Еркења, Чинга и Булатовића. Поједине драме које је превео изводила су и позната позоришта у Мађарској и у тадашњој Југославији. Према његовом роману Преполовљени 1986. је у сарадњи новосадске и печујске телевизије снимљен играни филм.

Једини је од српских књижевника у Мађарској који пише прозу за децу. За роман Живети у Мохачу 2006. године је у Београду заслужено добио књижевну награду „Арсеније Чарнојевићˮ.

Дуго година био је сарадник Народних новина у Будимпешти. Током 1989. и 1990. године био је један од уредника часописа Друштва српских, хрватских и словеначких књижевника у Мађарској, Глас. Касније ће од првог броја Српских народних новина уређивати рубрику за културу.

Предраг Степановић је био оснивач  Задужбине Јакова Игњатовића у Будимпешти. Био је на челу издавачке радионице Издан Српског демократског савеза, где су се почетком 90-их година 20. века објављивали наслови српске књижевности настале у Мађарској. Био је члан уредништва Невена, Српског календара и Алманаха Српских народних новина у Будимпешти.

Романи:

  • Преполовљени (Будимпешта, 1982)
  • Живети у Мохачу (Београд, 2006)

Збирка приповедака:

  • Малоградске и друге приче (Будимпешта, 1984)
  • Усудне речи (Будимпешта–Београд, 2008)

Књига за децу:

  • Приче о малом зецу (Београд–Ваљево, 1996)

Есеји и критике:

  • Записи једног читаоца (Будимпешта, 1994)

Дијалектологија:

  • Говори Срба и Хрвата у Мађарској (Будимпешта)
  • Говори Срба у Мађарској (Будимпешта)

 

Књижевне награде:

  • Повеља Задужбине Јакова Игњатовића (Будимпешта)
  • Арсеније Чарнојевић (Београд, 2006)

 

Извор: https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3_%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

http://milosevits.web.elte.hu/SHautori%20ste.htm

Приредила: Миљана Гајић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

Извори: Анали Филолошког факултета

Анали Филолошког факултета

Википедија